МЕЖДУВЕДОМСТВЕНИЯТ СЪВЕТ ПО ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И СИГУРНОСТ НА ДОСТАВКИТЕ Е РАЗГЛЕДАЛ 96 ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ТЪРГОВИЯ, ТРАНСФЕР И БРОКЕРСКА ДЕЙНОСТ С ОРЪЖИЯ ПРЕЗ 2012 Г.

Министерският съвет одобри доклада на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС за изпълнението през 2012 г. на отменения Закон за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба и на действащия Закон за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. Докладът отчита дейността на Съвета през м. г. и ще бъде представен на Народното събрание.
 
През 2012 г. Междуведомственият съвет е разгледал 96 заявления и е взел решения за издаване на 13 пълни едногодишни и 50 пълни тригодишни лиценза за износ, внос и трансфер на оръжия/износ и внос на продукти, свързани с отбраната; три ограничени едногодишни и четири ограничени тригодишни лиценза за износ, внос и трансфер на оръжия; три тригодишни лиценза за транспортиране на оръжия/продукти, свързани с отбраната между две трети страни; 16 удостоверения за регистрация на трансфер на продукти, свързани с отбраната; 28 удостоверения за регистрация на брокерска дейност с оръжия/продукти, свързани с отбраната между две трети страни и е направил девет изменения поради промяна на обстоятелствата, при които са издадени лицензи или удостоверения.
 
В създадената от Междуведомствения съвет електронна страница се публикуват редовно измененията на нормативната база, съставът на съвета, дневният ред на заседанията и взетите решения. Поддържа се актуален публичен регистър на действащите лицензи и удостоверения.